Föra AIK - En förening i Borgholms kommun.

Föra AIK grundades i mitten av 1960-talet av eldsjälen Sven-Olof Carlsson som började verksamheten med ett pojklag i fotboll vilket plockades ihop i bygden. Laget anmäldes till seriespel och allteftersom tiden gick så fylldes det på med nya lag efter hand som upptagningsområdet utökades. Framgångarna kom så småningom och pojklagen blev bl. a Ölandsmästare flera gånger. Det bildades även flicklag, vilket inte var så vanligt vid den här tiden (mitten av 70-talet). Aktiviteterna utökades och snart fanns det friidrott, bordtennis, ishockey, hockey-bockey, skidåkning m.m. i föreningens verksamhet. Kanske gick utvecklingen lite väl fort eftersom den snabba utvecklingen gjorde att det krävdes alltmer av både aktiva och framför allt, ledarna. Tyvärr gjorde detta att intresse och ork började mattas hos de inblandade och i början av 1980-taltet lades föreningen i malpåse.

I början av 1990-talet hade de som bodde kvar i Föra, och tidigare varit aktiva som barn och ungdomar i FAIK, bildat egna familjer. Vid den här tiden var Ölands Kyrkstafett som störst vad det gällde intresse och antalet tävlande lag, och i Föra tyckte några att ”kunde vi förr så kan vi väl nu också” och anmälde ett lag. Det hela gav mersmak och många tyckte att det kunde vara värt en fortsättning och detta fick till följd att man började träffas en gång i veckan och sprang en runda. Numera är det 2 ggr i veckan varvat med rullskidåkning, året runt.

År 1993 nybildades Föra AIK och den första styrelsen bestod av Rune Karlsson (ordförande), Leif Petersson och Per Arnér. Det bestämdes att inriktningen för den nya föreningen skulle vara friidrott, långlopp, stafetter samt motions- och familjeaktiviteter. Hela verksamheten skulle hållas på en sådan nivå att vi kunde hinna med det vi föresatt oss att göra och att det inte skulle kännas alltför betungande för någon. Grundtanken var, och är fortfarande, att de aktiviteter som vi anordnar själva ska vända sig till så många som möjligt, oavsett ålder, talang och intressen. Därför har det under åren anordnats byakamper i brännboll, frågesport, fotboll och dragkamp. Vi har också regelbundna tipspromenader, cykelutflykter, familjefester, matlagning, en teatergrupp och buggkurser.

Under vinterhalvåret spelas det bordtennis en kväll i veckan. Sedan 1998 har klubben varje höst gjort en teaterresa och tillbringat en helg i någon av våra större städer i landet och sett teaterföreställningar av skilda slag. År 1999 återupptog vi det sedan 60-talet nedlagda Valborgsmässofirandet vilket nu har blivit en årlig tradition på Brohorvan med bla. en egen sångkör. Det har dessutom gjorts mycket ideellt arbete för att iordningställa en klubblokal i Föra bygdegård.

Största idrottsliga framgångarna:

1998: Rickard Green tar SM-silver i mångkamp för Veteraner, M35.

2001: Carolina Grandin blir uttagen till Smålandslaget, F13; i höjdhopp i Götalandsmästerskapen.

Klubben har dessutom deltagit och tagit fina placeringar i LM och DM och andra friidrottstävlingar. I Götalandsmästerskapen för veteraner har det också gjorts flera bra resultat.

Vi har i Ölandsmästerskap i terränglöpning, friidrott och bordtennis under åren fått flera Ölandsmästare i såväl ungdoms-, senior- som veteranklasserna. 2006 hade vi en medlem från vår förening, nämligen vår ordförande Kenth, som åkte Vasaloppet vilket fick till följd att vi från och med år 2007, har sökt och fått medlemskap i Svenska Skidförbundet och att vi i år hade 4 medlemmar som åkte de 9 milen mellan Sälen och Mora.

Styrelsen består av

Ordförande: Mattias Lundberg


Sekreterare: Ola Karlsson


Kassör: Matilda Green


Ordinarie ledamot: Emelie Arnér


Suppleanter: Kenth Oscarsson, Per Arnér, Johan Ennerfellt